Kasse sikrer madkvaliteten

Flere og flere køber friske råvarer til familiens måltider på internettet. En hvid transportkasse sikrer kvaliteten på fisk og kød på vejen ud til forbrugernes gadedør, og 98% af kassen er luft!

Indkøb af blandt andet frisk fisk, fersk kød og mælkeprodukter på internettet er for et stigende antal danske forbrugere blevet en helt naturlig del af hverdagen. I de seneste år er de samlede indkøb af fødevarer på nettet ifølge FDIH – Foreningen for Distance- og Internethandel – vokset med 30-40% om året.
 
      
 
Mere internethandel i fremtiden
Internethandel med ferske råvarer til private forbrugere startede i det små for omkring 10 år siden. Direktør Morten Kamper, FDIH vurderer, at der i dag er 30-40 internetbutikker i Danmark af varierende størrelse, som tilbyder frisk fisk, kød, mælkeprodukter, frugt og grønt. Han påpeger, at den store udfordring for fødevare online butikkerne er distributionen ud til forbrugerne. Har man først klaret det, er der gode muligheder:

”Når forbrugerne afgiver deres bestilling over nettet, kan leverandørerne af f.eks. fisk og kød producere nøjagtig det, der er brug for. Det betyder blandt andet mindre spild i alle led og dermed også fornuftige forbrugerpriser,” siger han.

Friske produkter til døren
Internetbutikkerne leverer direkte til forbrugernes adresser – også når der ikke er nogen hjemme. Det stiller særlige krav til indpakningen af produkterne. Løsningen er en specielt udviklet transportkasse af EPS – ekspanderet polystyren, der holder fødevarerne nedkølede under transporten. Køleelementer eller is sikrer, at produkterne holder kvaliteten, selvom modtagerne kommer sent hjem fra arbejde.

Hemmeligheden er luft
EPS materialet er velisolerende, fordi hele 98% af kassen i virkeligheden er luft indkapslet i små celler af polystyrenplast.

”EPS er velegnet til den form for indpakning, som internetbutikkerne har brug for. Kasserne isolerer godt, og de er også temmelig robuste, så de kan tåle en hel del på vejen fra butikken til forbrugernes gadedør,” siger Jørgen Hindse, formand for EPS Sektionen under Plastindustrien i Danmark. Han bakkes op af adm. direktør Klaus Toft Nørgaard, RetNemt.dk, der har solgt kølekrævende råvarer via Internettet siden 2006:

”EPS kassen er forudsætningen for, at vi kan levere frisk fisk, kød og mejeriprodukter til gadedøren. RetNemt.dk leverer færdige middagspakker med opskrift og alle ingredienser til måltidet – lige fra kød og grøntsager til krydderier. For vores kunder er det afgørende, at råvarerne er friske og af høj kvalitet, når de modtager dem. Det sikrer EPS kassen.”

EPS industrien i Danmark vurderer, at der her i landet på årsbasis bliver leveret mere end 400.000 EPS-kasser med fødevarer købt på internettet.

Ingen skadelige stoffer
EPS afgiver ingen kemiske forbindelser. Kødet, fisken eller grøntsagerne kan derfor uden anden indpakning lægges direkte i EPS kasserne. Materialet er godkendt til direkte kontakt med fødevarer af myndighederne i både EU og USA, og det er emballageproducenternes ansvar, at emballager til fødevarer er i orden og overholder reglerne. Danske EPS producenter er derfor underlagt Fødevarestyrelsens løbende kontrol.

Forbrugerinformation
EPS producenterne har netop udgivet folderen ’Koldt i kassen’ om sikker transport af fødevarer til gadedøren. Den bliver i juni måned sendt ud til de fleste, der køber ferske fødevarer på nettet. Andre interesserede kan downloade ’Koldt i kassen’ her  ellerpå www.plast.dk.

Yderligere oplysninger: 
Jørgen Hindse, Formand for EPS industrien, tlf. 4010 5144    
Christian Rahbek, Kommunikationskonsulent, tlf. 2044 2278
 
   
FAKTA om EPS

• EPS – Ekspanderet Polystyren - er et rent olieprodukt, der udelukkende består af kulstof og brint.
 
• Færdig EPS består af 98% luft og 2% polystyren, hvor luften er lukket inde i små celler af polystyrenplast.

• Råvaren er polystyrenperler, der ved hjælp af vanddamp skummes op til det meget lette og luftige materiale.

• EPS-emballager anvendes blandt andet til transport og beskyttelse af fødevarer, medicin, elektronik, hvidevarer og møbler.

• I byggeriet bruges EPS som isolering mod varme eller kulde og til støjreduktion.

• Den mængde EPS-bygningsisolering, der fremstilles af 1 liter olie, sparer omkring 200 liter olie i løbet af en bygnings levetid (50 år)

• Brugt EPS – fx transportkasser til kød og fisk – bortskaffes sammen med husholdningsaffaldet. På affaldsforbrændingen bliver det genanvendt til energiproduktion til bl.a. lys og varme til vores boliger.

• EPS kan genbruges til nye EPS produkter – fx emballager, pakkefyld og isoleringsmaterialer. Omsmeltet bliver det også brugt til fremstilling af fx havemøbler og blomsterbakker.

• Mere information om EPS findes på www.plast.dk.